Czarne - też bociany. Łotwa i Estonia
Re: Czarne - też bociany. Łotwa
Nasz bociek znalazł się niedaleko miejsca pobytu swojej starszej siostrzyczki UPENE z zeszłego roku.Znajduje się w odległosci ok 500 km / w przybliżeniu /. Ostatnie sygnały nadajnika Upene pochodziły z terytorium Sudanu w pobliżu granicy z Erytreą z kompleksu Dinder National Park - jego północno - zachodniego rejonu Rahad Game Reserve. Ciekawe czy tu pozostanie czy jeszcze zmieni miejsce pobytu ?. Ano zobaczymy.
Do dzisiaj Rasa przeleciała ponad 6000 km i wyraźnie zmierza ku miastu Ad Damazin , tamie i zbiorniku Roseires
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dziewiętnaście dni trzeba było czekać by nasz czarny podróżnik nabierając sił ruszył dalej. Jak widzieliśmy "zwiedziła" w miarę dokładnie okolicę swego dłuższego pobytu, odpoczęła, odkarmiła się i ruszyła dalej. Okrąża zachodnim kursem miejsce pobytu / jak wcześniej pisałem OBY !! / swej starszej o rok siostrzyczki Upene zupełnie o tym nie wiedząc. Cóż ,boćki nie znają się na przekazach satelitarnych, a szkoda. Bohaterka naszej przygody /w śledzeniu jej podróży/ zmierza w kierunku granicy Sudanu z Etiopią. Znajduje sie niedaleko miejscowości Ad Damazin - stolicy wilajetu An-Nil-al-Azrak zamieszkałym ok. 150 000 ludności - sporym mieście - ba, nawet z lotniskiem. Naszego boćka "ciągnie" zbiornik retencyjny powstały na nawadnianych terenach rolniczych nad którym znajduje sie Ad Damazin. Zwie się on Roseires Resevoir- Zbiornik Różańcowy uformowany na skutek rozlania sie w tym dogodnym miejscu Nilu Błękitnego.Trudno powiedzieć co nazwa ma wspólnego z rózańcem , ale niech tak zostanie. Trzymamy kciuki za bezpieczną podróż naszego bohatera, pozdrawiam.
Jakieś fatum wisi nad czarnymi Łotyszkami ? Już tydzień brak sygnału od Rasy
Przypominam, że Ziluka-Upene zamilkła 7 listopada 2015
Przypominam, że Ziluka-Upene zamilkła 7 listopada 2015
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzisiaj minął miesiąc od ostatniego kontaktu z Rasą. Chyba czas zakończyć wątek migracji tej bocianiczki
Czekamy na następny sezon Do napisania
RASA- kilka minut przed opuszczeniem gniazda
Czekamy na następny sezon Do napisania
RASA- kilka minut przed opuszczeniem gniazda
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Yes,yes, yes !!!!! Rasa ( prawie jak J-23 ) znowu nadaje !!!
Po 63 dniach i 629 kilometrach !!!
Po 63 dniach i 629 kilometrach !!!
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Taaaak. Znakomicie że nadajnik czasem się uruchamia. Wiemy że nasz dzielny bociek żyje i ma się dobrze. Ukłony w Twoją stronę koleżanko że wychwytujesz tak ważne informacje na ten temat i informujesz. Ja też próbuję ale z braku czasu nie udaje mi się.Mam prośbę.Przepraszam że na ogólnym forum. W roku zeszłym podglądałem trochę gniazd i jam borsuków na loduskalendeer.ee. Zmieniłem u siebie system w kompie i wszystko wywróciło się do góry nogami i nic nie mogę znależć. Jakbyś posiadala jakieś linki podeślij proszę na wiechuu_w@o2.pl. Z góry dziękuję. Co do naszego boćka pewnie pozostanie tam przez dwa, trzy lata aż po osiągnięciu dojrzałości będziemy - mam nadzieję - Sledzić jego drogę powrotną.
Super !!!!!! Jasne że niech tak będzie. Swoją drogą dziwna sprawa z tym nadajnikiem ..............no cóż nie byłoby tyle emocji. Piękne dzięki Ci za linki. Czekam na jeszcze
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Rasa milczy
Ozols, Zile Nie spieszcie się W gnieździe zima
Ozols, Zile Nie spieszcie się W gnieździe zima
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dobrze że odpadł oderwany konar lub go usunięto.Nie ma co , sceneria zimowa.
Nim gniazdo zasypało na biało Janis zrobił porządek ze sterczącymi patolami
https://www.youtube.com/watch?v=OuIw3MqRnAs
https://www.youtube.com/watch?v=OuIw3MqRnAs
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Sezon 2017
Estonia - Park Karula przypominam link http://pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html
Mamy podgląd, czekamy na Karla i Kati
Estonia - Park Karula przypominam link http://pontu.eenet.ee/player/must-toonekurg.html
Mamy podgląd, czekamy na Karla i Kati
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Łotwa
Na razie tylko sójka, ale koniec marca to chyba już ten czas kiedy możemy się powoli spodziewać lokatorów tego gniazda
Na razie tylko sójka, ale koniec marca to chyba już ten czas kiedy możemy się powoli spodziewać lokatorów tego gniazda
Estonia
Karl i Kati też będą mieli dylemat -zostać, czy wracać
Karl i Kati też będą mieli dylemat -zostać, czy wracać
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Tak jak wspomnieliście mamy długo wyczekiwany powrót, nie jestem pewien ale wierzę Wam, że to Ozols
Wrócił na noc. Znaczy szef albo szefowa tego bałaganu
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Poranna przelotka i powrót ... prosto w obiektyw Anias
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Przylatuje, wylatuje, porządkuje, wyczekuje
Takie "uje" robi Ozols
Takie "uje" robi Ozols
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Komuś tu garniturek podwiało