Czarne - też bociany. Łotwa i Estonia
Re: Czarne - też bociany. Łotwa
Estonia
Hura, hura, hura !!!
Karl wraca !!!
Cztery miesiące milczenia, nasze domysły, czarne myśli ... a tu - proszę :
Hura, hura, hura !!!
Karl wraca !!!
Cztery miesiące milczenia, nasze domysły, czarne myśli ... a tu - proszę :
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzień dobry wszystkim w śnieżną i nieco mrożną niedzielę 17 marca. Przyjemnie czytać takie wiadomości że po czterech miesiącach wznawia pracę nadajnik dzieki czemu możemy śledzić podróż Karla z powrotem. Mam też i pytanie : niezrozumiałym dla mnie jest sytuacja w Klekusiowie - jak obserwujemy od kilku dni przyleciał bocian.Pomijając to że brak jakiegokolwiek komentarza ze strony opiekunów Ośrodka nie widać też jakichś chęci w pomocy boćkowi by przetrwał obecne śnieżne i mrożne dni.
wiechuu51 pisze:Dzień dobry wszystkim w śnieżną i nieco mrożną niedzielę 17 marca. Przyjemnie czytać takie wiadomości że po czterech miesiącach wznawia pracę nadajnik dzieki czemu możemy śledzić podróż Karla z powrotem. Mam też i pytanie : niezrozumiałym dla mnie jest sytuacja w Klekusiowie - jak obserwujemy od kilku dni przyleciał bocian.Pomijając to że brak jakiegokolwiek komentarza ze strony opiekunów Ośrodka nie widać też jakichś chęci w pomocy boćkowi by przetrwał obecne śnieżne i mrożne dni.
A ja się cieszę, że zaglądasz
A co do Klekusiowa, to bociek w gnieździe jest młodym, który zimował w wolierze i wraz z kilkoma innymi został w zeszłym tygodniu wypuszczony. Również żałuję, że odpowiedzialni za kontakt z widzami w Klekusiowie milczą
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Jak tu nie zaglądać i nie czytać publikacji fachowego redaktora.!!! Dzięki miła koleżanko za odpowiedż. Pal sześć że odpowiedzialni milczą, czyżby zapomnieli o boćku który marznie na gnieżdzie ? Widok żałosny. Ze nie napiszę więcej. Z przyjemnością czytamy Twoje relacje pełne konkretów,dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy. Tak trzymaj Pozdrawiamy.
Estonia
Karl mknie do domu W trzy dni ponad 400 km
Karl mknie do domu W trzy dni ponad 400 km
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Łotwa
Wszystko wskazuje na to, że nie będziemy już podgladać wyczynów Ozolsika,
"puchatego gniazda Ozolsa i Zili.
Na pocieszenie Jest nowa kamerka w gnieździe czarnych łotewskich
Link : https://www.youtube.com/watch?v=wtz4qewj2Y0
Gniazdo znajduje się w środkowej części Łotwy w hrabstwie Sigulda.
Zasiedlane jest od co najmniej 2 lat
W 2017 r. para bocianów odchowała trzy pisklęta.
Kamera internetowa zainstalowana została 16 marca 2018 r. przez Jānisa Ķuze, Jānisa Rudzītis, Mārisa Strazds i Eduardsa Ozoliņš.
Nic, tylko czekać
Wszystko wskazuje na to, że nie będziemy już podgladać wyczynów Ozolsika,
"puchatego gniazda Ozolsa i Zili.
Na pocieszenie Jest nowa kamerka w gnieździe czarnych łotewskich
Link : https://www.youtube.com/watch?v=wtz4qewj2Y0
Gniazdo znajduje się w środkowej części Łotwy w hrabstwie Sigulda.
Zasiedlane jest od co najmniej 2 lat
W 2017 r. para bocianów odchowała trzy pisklęta.
Kamera internetowa zainstalowana została 16 marca 2018 r. przez Jānisa Ķuze, Jānisa Rudzītis, Mārisa Strazds i Eduardsa Ozoliņš.
Nic, tylko czekać
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Co też się stało że będziemy żegnać się z Ozolsem ?
Nie mogę się doczytać dlaczego , ale jak znajdę informację, to zaraz napiszęwiechuu51 pisze:Co też się stało że będziemy żegnać się z Ozolsem ?
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Nie bardzo poniemaju po łotewsku, tłumacz google chyba też ale piszą, że gniazdo mogło stać się mniej atrakcyjne dla bocianów ze względu na odłamaną podczas ubiegłej zimy gałąź? A Lala to nie wystarczy? Poza tym w ubiegłym sezonie Ozols przyleciał 1 kwietnia i sobie tak siedział zabawiając się ze wspomnianą lalą, hodował grzybki i znosił mech jak oszalały i jakoś nie bardzo się kwapił do znalezienia sobie kobitki Dlatego teraz postanowiono założyć kamerkę, chyba też tak dla pewności żeby zobaczyć jajca w tym sezonie.
Ja tam lubiłem zaglądać do Ozolsa
Ja tam lubiłem zaglądać do Ozolsa
Coś tu nie tak. Ze zdjęć wydaje się że uszkodzone gniazdo jest gniazdem Karla nie Ozolsa. Więc skoro tak dlaczego zdjęto przekaz z tak pięknie położonego gniazda ?
Łotwawiechuu51 pisze:Coś tu nie tak. Ze zdjęć wydaje się że uszkodzone gniazdo jest gniazdem Karla nie Ozolsa. Więc skoro tak dlaczego zdjęto przekaz z tak pięknie położonego gniazda ?
Wg Urmasa gniazdo Ozolsa przestało być atrakcyjne dla boćków. Czarne bociany lubią duże konary odchodzące z gniazda, a gniazdo Ozolsa straciło ten atut w 2016 r. Ponadto nieudany sezon 2017 jakby potwierdza tę teorię..
A ja i tak będę tęsknić za Ozolsikiem, Lalą i innymi atrakcjami
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Obawiam się że może nie zdążyć na czas lęgowy.
Świetnie. myślę że zajmie mu to ze dwa tygodnie ?
W takim tempie ? Kolejny odczyt z dzisiaj - kolejne 200 km. On leci samodzielnie, czy na pokładzie Jumbo jeta ???wiechuu51 pisze:Świetnie. myślę że zajmie mu to ze dwa tygodnie ?
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Nie upieram się co do tempa. Ale musi przyjść czas na odpoczynek. Swoją drogą jak widać mądry bociek. Omija rozlewiska Jordanu i pułapki w postaci siatek rozpostartych nad stawami hodowlanymi kibuców.
Estonia
Karl w Turcji !!!
Karl w Turcji !!!
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Estonia
Karl mknie jak burza, a Urmas wyremontował właśnie jego gniazdo
Kamerka jest ustawiona w innym miejscu - charakterystyczna, stercząca z gniazda gałąź jest teraz widoczna w prawym, dolnym rogu
Fotka z forum estońskiego.
Karl mknie jak burza, a Urmas wyremontował właśnie jego gniazdo
Kamerka jest ustawiona w innym miejscu - charakterystyczna, stercząca z gniazda gałąź jest teraz widoczna w prawym, dolnym rogu
Fotka z forum estońskiego.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Super. Prawdę powiedziawszy nie mogę dopatrzyć się tej gałęzi w prawym dolnym rogu. Nic jej nie przypomina z sezonu poprzedniego. Natomiast niezrozumiałym jest czemu to w Przygodzicach jeszcze nie ma przekazu i w Rejon. Dyrekcji Lasów Państw. w Łodzi ? Jak zwykle chyba chodzi o brak funduszów......a może to lepiej, nie będziemy czytać w którą strone bociek spojrzał i na którą godzinę .......nie napiszę co
Co do gniazda Karla, to Urmas pisał, że "nadbudowali na starym podłożu, wykorzystując pień". No i jak pisałam, kamerka w innym miejscu.wiechuu51 pisze:Super. Prawdę powiedziawszy nie mogę dopatrzyć się tej gałęzi w prawym dolnym rogu. Nic jej nie przypomina z sezonu poprzedniego. Natomiast niezrozumiałym jest czemu to w Przygodzicach jeszcze nie ma przekazu i w Rejon. Dyrekcji Lasów Państw. w Łodzi ? Jak zwykle chyba chodzi o brak funduszów......a może to lepiej, nie będziemy czytać w którą strone bociek spojrzał i na którą godzinę .......nie napiszę co
Dyrekcja Lasów w Łodzi szykuje się do sezonu
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Wesołych,spokojnych i słonecznych Świąt Wielkanocnych wszystkim forumowiczom i moderatorowi życzy wiechuu51