Re: Tychy 2015 r.
Re: Re: Tychy 2015 r.
Jakieś przedziwne "przeciąganie liny"
Każde z młodych próbowało tego "cosia" połknąć
Każde z młodych próbowało tego "cosia" połknąć
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzisiaj pod gniazdem była nasza Ola DG
Rozmawiała z właścicielkami terenu. Tam wszyscy mają baczenie na gniazdo, były próby dokarmiania Tyszka.
I już planują podrzucać młodzieży podroby na łączkę, na którą zazwyczaj młode sfruwają ( tak było w zeszłym roku).
Rozmawiała z właścicielkami terenu. Tam wszyscy mają baczenie na gniazdo, były próby dokarmiania Tyszka.
I już planują podrzucać młodzieży podroby na łączkę, na którą zazwyczaj młode sfruwają ( tak było w zeszłym roku).
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Fatalny dzisiaj mam podgląd Skacze mi czas i obraz
I tak : są dwa, sa trzy, jest jeden ... pstryk i znowu dwa albo trzy.
Zoe i Jaros latają pięknie a Wicek - cóż ma problem ze skrzydłem, ewidentnie. Czekamy
I tak : są dwa, sa trzy, jest jeden ... pstryk i znowu dwa albo trzy.
Zoe i Jaros latają pięknie a Wicek - cóż ma problem ze skrzydłem, ewidentnie. Czekamy
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzięki TO JA mamy zapis wyczynów rodzeństwa na żywo
https://www.youtube.com/watch?v=FnYmJWBiRcw
https://www.youtube.com/watch?v=FnYmJWBiRcw
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Kontuzja skrzydła Wicka jest na tyle poważna, że zupełnie zrezygnował z ćwiczeń
Dzisiaj pod gniazdo podjechali strażacy, zachowali się wyjątkowo rozważnie nie próbując schwytać bocianka. Mam nadzieję, że jutro, uzbrojeni w siatkę-podbierak , ewakuują Wicka do Leśnego Pogotowia.
Dzisiaj pod gniazdo podjechali strażacy, zachowali się wyjątkowo rozważnie nie próbując schwytać bocianka. Mam nadzieję, że jutro, uzbrojeni w siatkę-podbierak , ewakuują Wicka do Leśnego Pogotowia.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzisiaj, ok. 10,30 Wicek, korzystając z wiatru, jak szybowiec , dal się ponieść i wylądował pod gniazdem.
Jest obserwowany, dokarmiany i prawdopodobnie po południu zostanie podjęta próba jego odłowienia. Usztywnione skrzydło raczej nie pozwoli mu wzbić się
Emocji dzisiejszych c.d.
Kolejne zgłoszenie i kolejna wizyta Straży Pożarnej.
Przemili strażacy musieli wjechać na górę, bo dostali zgłoszenie ( między innymi), że w gnieździe kona z głodu bociek Wicek został bezpiecznie schwytany ( narzucono na niego lekką plandekę) i szczęśliwie odtransportowany do Pogotowia Leśnego w Mikołowie.
Zaraz po akcji w gnieździe wylądował Tyszek. Wylądował zgrabnie, na obie nogi. Idzie ku lepszemu
Jest obserwowany, dokarmiany i prawdopodobnie po południu zostanie podjęta próba jego odłowienia. Usztywnione skrzydło raczej nie pozwoli mu wzbić się
Emocji dzisiejszych c.d.
Kolejne zgłoszenie i kolejna wizyta Straży Pożarnej.
Przemili strażacy musieli wjechać na górę, bo dostali zgłoszenie ( między innymi), że w gnieździe kona z głodu bociek Wicek został bezpiecznie schwytany ( narzucono na niego lekką plandekę) i szczęśliwie odtransportowany do Pogotowia Leśnego w Mikołowie.
Zaraz po akcji w gnieździe wylądował Tyszek. Wylądował zgrabnie, na obie nogi. Idzie ku lepszemu
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Najnowsze wieści o Wicku od P. Jacka Wąsińskiego z Leśnego Pogotowia w Mikołowie :
" Bocianek ma złamane skrzydło, jest opatrzony, skrzydło ma złożone, będziemy go leczyć i jedno jest pewne , że w tym roku już nie poleci, i zostanie u nas przynajmniej do wiosny. "
A w gnieździe często pusto. Chyba Jaros i Zoe chcieli dotrzymać towarzystwa bratu i dlatego tak mało wylatywali.
" Bocianek ma złamane skrzydło, jest opatrzony, skrzydło ma złożone, będziemy go leczyć i jedno jest pewne , że w tym roku już nie poleci, i zostanie u nas przynajmniej do wiosny. "
A w gnieździe często pusto. Chyba Jaros i Zoe chcieli dotrzymać towarzystwa bratu i dlatego tak mało wylatywali.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Od wczoraj nie ma Zoe - poleciała panienka ? Była najbardziej rozlatana i odważna, pewnie zgarnęła ją jakaś grupka młodych, a ona towarzyska, to poleciała
Jaros większość upalnego dnia spędził w gnieździe, odwiedzali go rodzice.
Jaros większość upalnego dnia spędził w gnieździe, odwiedzali go rodzice.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Coraz częściej można strudzonych rodziców zastać samych
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Niechętnie piszę poniższy tekst, ale ...
Tyszek ma chorą nogę i to widzimy. Ma też zdrowe skrzydła i instynkt dzikiego ptaka.
Nie da się złapać.
Ale znalazło się kilka pań, których ambicje przerosły wiedzę o ptakach.
Zaktywizowały się i nękają telefonami służby tyskie, właścicieli posesji, media.
Szkoda, że działania mają taką nikłą podstawę wiedzy o boćkach.
Kolejna, skazana na porażkę akcja. Niepotrzebna, szkodliwa.
Bociany oczywiście uciekły i nie wiadomo czy wrócą do gniazda. Gniazdo puste, a mogły sobie bocianki spokojnie odpoczywać po całym dniu żerowania
Tyszek ma chorą nogę i to widzimy. Ma też zdrowe skrzydła i instynkt dzikiego ptaka.
Nie da się złapać.
Ale znalazło się kilka pań, których ambicje przerosły wiedzę o ptakach.
Zaktywizowały się i nękają telefonami służby tyskie, właścicieli posesji, media.
Szkoda, że działania mają taką nikłą podstawę wiedzy o boćkach.
Kolejna, skazana na porażkę akcja. Niepotrzebna, szkodliwa.
Bociany oczywiście uciekły i nie wiadomo czy wrócą do gniazda. Gniazdo puste, a mogły sobie bocianki spokojnie odpoczywać po całym dniu żerowania
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Szczęśliwie Tyszki obraziły się tylko na dobę
Tyszka pojawiła się ok.14-tej, porozglądała się i odleciała.
Tyszek wrócił kilka minut po 18-tej, zaraz potem Ona i spędzą razem, tradycyjnie noc.
Pewnie jedną z ostatnich przed wylotem.
Tyszka pojawiła się ok.14-tej, porozglądała się i odleciała.
Tyszek wrócił kilka minut po 18-tej, zaraz potem Ona i spędzą razem, tradycyjnie noc.
Pewnie jedną z ostatnich przed wylotem.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Wczoraj Tyszek zrzucił jakieś dziwne "cosie"
Filmik Ani 5 https://www.youtube.com/watch?v=mKENhrJeV1g
Wieczorkiem skonsumował "cosie" i poleciał na wieczorną przebieżkę
Filmik Ani 5 https://www.youtube.com/watch?v=mKENhrJeV1g
Wieczorkiem skonsumował "cosie" i poleciał na wieczorną przebieżkę
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
3 września zakończyła się transmisja z gniazda.
Noc z 3-go na 4-go września Tyszek spędził poza gniazdem. Dzisiaj rano też go nie było.
Czyżby ? ...
Migawki z dwóch ostatnich dni podglądu
1 i 2 września
Noc z 3-go na 4-go września Tyszek spędził poza gniazdem. Dzisiaj rano też go nie było.
Czyżby ? ...
Migawki z dwóch ostatnich dni podglądu
1 i 2 września
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Możemy odtrąbić rozpoczęcie sezonu 2018
Jeszcze nie wiadomo, czy będzie podgląd, ale wiadomo ... bociek od dzisiaj jest !!!
Jeszcze nie wiadomo, czy będzie podgląd, ale wiadomo ... bociek od dzisiaj jest !!!
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Wiemy, że w gnieździe jest para. Była nawet drobna potyczka z intruzem, któremu widać spodobało się to niezwykłe gniazdo Para przegoniła amatora
Jeszcze nie wiemy, czy para zasiedlająca gniazdo to Tyszek z małżonką, ale to kwestia czasu
Jeszcze nie wiemy, czy para zasiedlająca gniazdo to Tyszek z małżonką, ale to kwestia czasu
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dotarłam pod Tyszkowe królestwo
Piękna parka w gnieździe. Klekocą, uprawiają miłość.
Jakość fotek ... hm, robione "idioten kamerą"
To jest samiec ( widziałam go w uniesieniach, niestety nie zdążyłam z fotą ) Ma obrączkę, Tyszek ???
Tylko czy to elsa ? Czy jakaś metalowa ?
Mamy opinię fachowca Marcin ze Strzelec napisał : " Metalowych obrączek nie zakłada się na goleń, to czarna elsa tylko pobielona kałem. Warto byłoby po deszczach odczytać i się upewnić czy to ten sam osobnik. Ale jest duże prawdopodobieństwo, ze tak " .
Tyszku ! To ty ???
Piękna parka w gnieździe. Klekocą, uprawiają miłość.
Jakość fotek ... hm, robione "idioten kamerą"
To jest samiec ( widziałam go w uniesieniach, niestety nie zdążyłam z fotą ) Ma obrączkę, Tyszek ???
Tylko czy to elsa ? Czy jakaś metalowa ?
Mamy opinię fachowca Marcin ze Strzelec napisał : " Metalowych obrączek nie zakłada się na goleń, to czarna elsa tylko pobielona kałem. Warto byłoby po deszczach odczytać i się upewnić czy to ten sam osobnik. Ale jest duże prawdopodobieństwo, ze tak " .
Tyszku ! To ty ???
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Hura !!! W gnieździe w Tychach jest nasz TYSZEK ! Potwierdził to Wiesław, który go obrączkował w 2012 r. i dzisiaj odczytał obrączkę
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Na fotce Wiesława widać wyraźnie zdeformowaną nogę TYszka Ale widać przyzwyczaił się z tym felerem żyć.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Z kolejną wizytą u Tyszka. Siedzą na jajach. Tyszek znosi sianko, a Tyszkowa turlała Widziałam. Fotki nie oddają Nie wiemy od kiedy mają jaja, ile ich mają, ale ... Podjadę za miesiąc i zobaczymy ... jak nam pokażą
Foty robione w emocjach i poślednim sprzętem
Foty robione w emocjach i poślednim sprzętem
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Wielki dzień dziś nam nastał
Widziałam, dotknęłam, udokumentowałam
Tyszek ma zgrabną czwóreczkę. Długości dziobów - 73, 93, 100, 103 mm - czyli najstarsze mają między 34-36 dniem życia, maluszek młodszy, ale w znakomitej kondycji. Gniazdo czyste ,sznurków i folii brak
Rodzice bacznie patrzyli nam na ręce - Tyszek z latarni, Tyszka ze słupa Cztery minuty po zjeździe, Tyszek już był z młodymi
Widziałam, dotknęłam, udokumentowałam
Tyszek ma zgrabną czwóreczkę. Długości dziobów - 73, 93, 100, 103 mm - czyli najstarsze mają między 34-36 dniem życia, maluszek młodszy, ale w znakomitej kondycji. Gniazdo czyste ,sznurków i folii brak
Rodzice bacznie patrzyli nam na ręce - Tyszek z latarni, Tyszka ze słupa Cztery minuty po zjeździe, Tyszek już był z młodymi
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy