Drapole- bieliki zwyczajne Estonia
Re: Drapole- bieliki zwyczajne Estonia
Młodzieniec jest niekwestionowaną gwiazdą
Gwiazda w rozwalającym się domku Oj, Sulev ! Ty nie jesteś Bob Budowniczy, ty jesteś panisko na grzędzie
Gwiazda w rozwalającym się domku Oj, Sulev ! Ty nie jesteś Bob Budowniczy, ty jesteś panisko na grzędzie
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Tutaj, w porównaniu do Łotwy - raj Młodzieniec leniwy, upasiony, skrzydełka służą do podpierania Ale troszkę ćwiczy, troszkę .... Jak przyjdzie czas to pewnie wskoczy ojcu "na barana" i polecą
Klikając w KOLOROWY TEKST otworzysz ► FILM w witrynie youtube! Dobrej zabawy Aby obejrzeć zdjęcie w większym formacie otwórz je w nowej karcie
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Młodzieniec poleguje, je,poleguje
I skacze, a z każdym skokiem, gniazdo popada w większą ruinę
I skacze, a z każdym skokiem, gniazdo popada w większą ruinę
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Kilka minut po 13-tej : Suvi czarnooka wskoczyła na kamerkę ku zdziwieniu malca.
Zeskakując ... zostawiła nam taki podgląd
Zeskakując ... zostawiła nam taki podgląd
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
"Pojawiam się i znikam, i znikam ... "
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzisiaj uroczyste zaślubiny młodzieńca/pannicy
Bliskie spotkanie trzeciego stopnia młodzieży z Renno
Obrączki
lewa noga E372
prawa noga M1248
Bliskie spotkanie trzeciego stopnia młodzieży z Renno
Obrączki
lewa noga E372
prawa noga M1248
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Prawdopodobnie nasza gwiazda to pannica
Sądząc po kłótni z Renno , wdzięczeniu się do obiektywu i przymiarki kapelusza to musi być kobitka
Sądząc po kłótni z Renno , wdzięczeniu się do obiektywu i przymiarki kapelusza to musi być kobitka
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Sulev wrócił do dzieciaka nastepnego dnia rano. Przyniósł rybę i zmusił pannę do samodzielnej konsumpcji
Wszyscy martwimy się opłakanym stanem gniazda. Na forum estoński wypowiedział się URMAS , tutaj luźne tłumaczenie tego postu :
Drodzy przyjaciele bielików,
nie jestem pewien, czy Renno będzie miał szansę napisać kilka komentarzy na forum, dlatego staram się go zastąpić.
Wszystkie problemy populacji orłów były i są związane z ludźmi. Tutaj w przypadku Suvi i Suleva problem tkwi w słabych drzewach dostępnych do budowy gniazda (drzewa gniazdowe również powinny znajdować się w odpowiednich miejscach). Oczywiście możemy budować wszędzie sztuczne gniazda i pewnie nie spadną one. Ale czy chcemy bieliki z gospodarstw rolnych? Dlaczego więc instalowałem na gniazdach sztuczne gałęzie, połączone za pomocą śrub i gwoździ? To dlatego, że należę do ludzkiej populacji, prawdopodobnie ... i podświadomie chcę zrobić coś dobrego dla natury, plus instaluję kamery na gniazdach - aby umożliwić obserwowanie sezonu lęgowego. Jak więc znaleźć szczęśliwy kompromis pomiędzy warunkami naturalnymi, które można oglądać, a możliwością oglądania. Nie ma idealnych rzeczy, które robimy, a widząc różnicę między planami a rzeczywistością, wszyscy jesteśmy znacznie mądrzejsi. Teraz widzę, że gniazdo nie jest wcale solidne, ale nie było to łatwe do zobaczenia w zimie. Mogłem dodać dwie duże gałęzie na przedniej i tylnej krawędzi gniazda. W ubiegłym sezonie nie było żadnego lęgu w tym gnieździe, więc jeśli ta młoda się uratuje, jest to wielki sukces. Nie wiem, dlaczego ta para bielików zasiedliła gniazdo dokładnie w tym miejscu? Prawdopodobnie nie ma wiele opcji - aby wyrosła silna sosna, która uniosłaby gniazdo bielika, potrzeba setek lat ... W ciągu ostatnich stuleci takie drzewa były systematycznie ścięte i widzimy rezultat bezpośrednio przed kamerą. Mimo to populacja bielika ogólnie dobrze sobie radzi i w dłuższej perspektywie może swobodnie znaleźć drzewa gniazdowe przynajmniej na obszarach chronionych, poza konwencjonalnym zarządzaniem przez człowieka
Wszyscy martwimy się opłakanym stanem gniazda. Na forum estoński wypowiedział się URMAS , tutaj luźne tłumaczenie tego postu :
Drodzy przyjaciele bielików,
nie jestem pewien, czy Renno będzie miał szansę napisać kilka komentarzy na forum, dlatego staram się go zastąpić.
Wszystkie problemy populacji orłów były i są związane z ludźmi. Tutaj w przypadku Suvi i Suleva problem tkwi w słabych drzewach dostępnych do budowy gniazda (drzewa gniazdowe również powinny znajdować się w odpowiednich miejscach). Oczywiście możemy budować wszędzie sztuczne gniazda i pewnie nie spadną one. Ale czy chcemy bieliki z gospodarstw rolnych? Dlaczego więc instalowałem na gniazdach sztuczne gałęzie, połączone za pomocą śrub i gwoździ? To dlatego, że należę do ludzkiej populacji, prawdopodobnie ... i podświadomie chcę zrobić coś dobrego dla natury, plus instaluję kamery na gniazdach - aby umożliwić obserwowanie sezonu lęgowego. Jak więc znaleźć szczęśliwy kompromis pomiędzy warunkami naturalnymi, które można oglądać, a możliwością oglądania. Nie ma idealnych rzeczy, które robimy, a widząc różnicę między planami a rzeczywistością, wszyscy jesteśmy znacznie mądrzejsi. Teraz widzę, że gniazdo nie jest wcale solidne, ale nie było to łatwe do zobaczenia w zimie. Mogłem dodać dwie duże gałęzie na przedniej i tylnej krawędzi gniazda. W ubiegłym sezonie nie było żadnego lęgu w tym gnieździe, więc jeśli ta młoda się uratuje, jest to wielki sukces. Nie wiem, dlaczego ta para bielików zasiedliła gniazdo dokładnie w tym miejscu? Prawdopodobnie nie ma wiele opcji - aby wyrosła silna sosna, która uniosłaby gniazdo bielika, potrzeba setek lat ... W ciągu ostatnich stuleci takie drzewa były systematycznie ścięte i widzimy rezultat bezpośrednio przed kamerą. Mimo to populacja bielika ogólnie dobrze sobie radzi i w dłuższej perspektywie może swobodnie znaleźć drzewa gniazdowe przynajmniej na obszarach chronionych, poza konwencjonalnym zarządzaniem przez człowieka
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Po czterech dniach od obrączkowania wróciła marnotrawna mamcia
Najpierw Sulev z rybką, potem Suvi z gałązką oliwną
Najpierw Sulev z rybką, potem Suvi z gałązką oliwną
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Estońska princeska od dzisiaj to SULVI
Kolejna lekcja udzielona córce przez Suvi. Przyniosła żywe pisklę łabędzia i zademontrowała jak się z takim daniem rozprawić. Cóż, drapieżniki ...
Wygramolenie się z dziwnej, zapadłej niecki wymaga sprytu i sposobu.
Kolejna lekcja udzielona córce przez Suvi. Przyniosła żywe pisklę łabędzia i zademontrowała jak się z takim daniem rozprawić. Cóż, drapieżniki ...
Wygramolenie się z dziwnej, zapadłej niecki wymaga sprytu i sposobu.
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Wczoraj - jak deszcz to chyc do piwnicy
I wygrzebujemy się i mokniemy ...
A dzisiaj :
Kolejny, chyba już dziewiąty łabądek w menu
Dość tego podglądania !!!
I wygrzebujemy się i mokniemy ...
A dzisiaj :
Kolejny, chyba już dziewiąty łabądek w menu
Dość tego podglądania !!!
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Ofajdana Księżna - nowe pseudo Sulvi
Ćwiczy skrzydła balansując na mokrym drągu Niezła szkoła ekwilibrystyki
Miesiąc róznicy między fotkami
Screen z forum estońskiego
Ćwiczy skrzydła balansując na mokrym drągu Niezła szkoła ekwilibrystyki
Miesiąc róznicy między fotkami
Screen z forum estońskiego
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dzień z życia księżnej Sulvi
Już nie łazi po patolach jak pijany lemur Zgrabnie sobie pannica przeskakuje lub przelatuje !
Już nie łazi po patolach jak pijany lemur Zgrabnie sobie pannica przeskakuje lub przelatuje !
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dość tej zasłony !!! Za piękna jestem, żeby mnie zza zasłonki WC-towej podglądać
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Na zakończenie sezonu - piękny kolaż Z estońskiego forum SULVI
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Koniec sezonu
Ciekawe czy ktoś się weźmie za odbudowę ? A jeżeli tak, to kto ?
Ciekawe czy ktoś się weźmie za odbudowę ? A jeżeli tak, to kto ?
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Sezon 2018/2019
Suvi i Sulev przylecą na gotowe
Urmas pracowicie odbudowywał ich gniazdo
https://www.youtube.com/watch?v=DReujNceUrc
Suvi i Sulev przylecą na gotowe
Urmas pracowicie odbudowywał ich gniazdo
https://www.youtube.com/watch?v=DReujNceUrc
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Zaczynają się odwiedziny w gnieździe
Jedną wizytę sfilmował TO JA Młodzież ale nie nasza Nasza miała obrączki
https://www.youtube.com/watch?v=3P02wLsM2TI
Jedną wizytę sfilmował TO JA Młodzież ale nie nasza Nasza miała obrączki
https://www.youtube.com/watch?v=3P02wLsM2TI
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy
Kolejna wizyta w gnieżdzie
Dzięki TO JA
https://www.youtube.com/watch?v=MMyGI0YyjuY
To bielik zaobrączkowany w 2013 r. w zachodniej Estonii w ramach projektu ESTLAT
Dzięki TO JA
https://www.youtube.com/watch?v=MMyGI0YyjuY
To bielik zaobrączkowany w 2013 r. w zachodniej Estonii w ramach projektu ESTLAT
Dobrej zabawy
Dobrej zabawy